Jodå så att, här är hon…


Här kommer fortsättningen från föregående inlägg.

En kvinna på ca fyrtio, fyrtiofem år gammal. Bilden jag ritade ser någorlunda äldre ut än vad hon visade sig att vara. Det kan bli så ibland. Får för mig att hon har levt för väldigt, väldigt länge sedan.

Hon har håret uppsatt i en knut, men med en lagom kort frisyr framtill. Hårfärgen på henne är i ett tidigt stadie av grått, och det klär henne tycker jag. Jag frågar henne vad hon vill…

– För många år sedan fanns här ett boskapsskötsel. En liten äldre man levde för sitt jordbruk. Det fanns mest kor (det ser ut att vara omkring 17-1800 talet, kanske till o med längre tillbaka i tiden) Han hade stora marker till sina ägor. Han tog hand om djuren mycket väl. De var heliga för honom. Marken var helig för honom och han visste att han kunde tjäna pengar på det. Men sedan hände något! Någonting fattades… En flicka på cirka tolv tretton år försvann plötsligt och har varit försvunnen sedan dess.

Jag tycker mig se en stor brunn där locket inte satt på ordentlig. Det ser ut som att flickan har ramlat i brunnen och har inte blivit funnen. (Flickan tillhörde inte den gamle mannen).

Det var en olycka att hon ramlade i. I brunnen var det sunkig lera som gjorde att hon sjönk allt längre ner och dog. Kvinnan fortsätter:

– Det var inte bara hon som dog. Plötsligt började boskapen dö ut. Med tiden ”tynades” hans mark och tillhörigheter bort och den gamle mannen blev sjuk och dog. Allt på grund av  flickan. Det var flickans ande som gick igen hos de alla i området. En osalig ande flicka som inte nått ljuset.

Jag kan ha fel, men det ser ut som att den gamle mannens marker har varit på instrumentgatorna på Brogårda, plus de markerna som finns på höger sida när man kör mot Hyllingekorset, där man idag kan skåda fågelplatsen.

Jag tror att det är hon som har besökt mig en gång i tiden när jag var ung och bodde hemma. Att det var hennes ansikte jag såg i det fönstret som jag kände mig iakttagen av när jag en sen kväll stod utanför huset. Jag möttes av en kall hånfull blick som mådde bra av att skrämmas. Hon hade på sig min absoluta favorit jacka som jag till och med hade slängt eftersom den var så sliten. Hade klippt sönder den i trasor för att jag inte skulle ha nån anledning att spara den.

Avslutningsvis avslutar damen med att jag ska äta rätt så jag slipper att bli sjuk. Spenat, grädde och mjölk, och jag ska dricka mycket vatten. Jag ska spela mer musik och tillåta mig att dansa och ha mer roligt.

Text av: Theresa Kristensson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s